Primary School Sensory Garden

A neglected corner becomes a gathering place for pupils and wildlife.

This sunny corner of the school links the playground to the main entrance. It was originally a small pond surrounded by railings and overgrown with weeds. The children could only access it when the gate was unlocked and they were supervised by a teacher.

Our brief was to open it up and make it more inviting whilst at the same time providing the flexibility for outdoor teaching.  The space was to be used by all pupils including those with special needs and thus needed to be rich in texture and colour, sound and movement to enrich the children's experience. An active gardening club at school involving pupils and staff was to care for the space, so areas for planting their own seeds and watching them grow was also part of the requirement.

 

« Back to portfolio